5 tipů, jak nepřibrat přes Vánoce

Publikováno dne: 30. listopadu 2019 | Autor: Tým Medafit

5 tipů, jak nepřibrat přes Vánoce

Hmotnost na Tři krále jako na Mikuláše

Jak to zase letos dopadne? Napětí z toho, jaký dárek dostaneme, zda budou mít naši blízcí radost z toho, co jsme jim připravili pod stromeček… vzápětí vystřídá, jak dopadne naše hmotnost po svátcích.

Příprava na Vánoce, nebo na obléhání?

Na jedné straně dnešní nákupní košíky před Vánocemi připomínají přípravu zásob před válkou. Nákupní centra bohatě doplňují zásoby a pomocí „akcí“ zvětšují náplň vozíků, které obsahují i více než 500 000 kJ.

Na druhé straně už zapomínáme na doby, kdy se shánění dárků podobalo etapovému orientačnímu běhu. Od října až do Štědrého dne jsme pravidelně vybíhali podle šeptandy do obchodů a obchůdků, kam právě přivezli nedostatkové zboží. Dnes nakoupíme vše pod jednou střechou nebo pořídíme na 3 kliknutí. Nemusíme tak učinit ani krok. Kdysi jsme před Vánocemi vydali tolik energie, že smažený kapr s bramborovým salátem a cukrovím nemohly napáchat na naší postavě vážnější následky. Současné možnosti od nás však nevyžadují prakticky žádný pohyb.

Tento rok trochu jinak

Vedle toho, že zapomínáme na pravý duchovní smysl Vánoc a máme je spojené především s bohatě prostřeným stolem, zapomínáme i na to, že jim předcházel několika týdenní půst. Přiberete-li každé Vánoce na váze, začněte přemýšlet již nyní, jak vše připravit trochu jinak. 

Jak praktiky čelit nástrahám?

Je to vlastně jen obchod s energií. Jestliže ji přijmeme ve formě vánočního cukroví a chutných, ale tučných jídel, tak je o Vánocích potřebná každodenní aktivita, aby vynahradila vydatné pokrmy. Ideální je svižná procházka 4-6 km, která pomůže přežít Vánoce bez hmotnostního přírůstku.

Pozor na novoroční předsevzetí

Je daleko lepší dát si za cíl na Vánoce nepřibrat, než se pak od ledna vrhnout na redukční dietu se zaručeným jo-jo efektem. Opakované nedodržení předsevzetí vede ke ztrátě sebevědomí. Během Vánoc nemusíte držet žádnou speciální dietu, pokud navýšíte pohyb.

5 konkrétních tipů, jak přes Vánoce nepřibrat

  1. Zkroťte vánoční cukroví. Při přípravě vánočních dobrot použijte o třetinu nižší množství tuku, upečte o třetinu menší množství cukroví. A co tak jen dva druhy?
  2. Užijte si štědrovečerní večeři bez výčitek. Není ale nutné jíst smaženého kapra a majonézový salát od 24. do 31. prosince. Z jednoho jídla pár kilo nepřiberete, z týdenního přejídání určitě ano.
  3. Mezi svátky nejsou svátky. Co vám zbylo po svátcích, odneste do práce, zamrazte do krabiček, dejte na charitu. Radost odložená nebo předaná zachrání lednové kilogramy navíc. O co víc máte času mezi svátky, o to víc vyzkoušejte vegetariánských jídel.
  4. Královnou pohybu je chůze. Využijte volného času k navýšení pohybové aktivity s blízkými. Jděte na 1,5 hodinovou svižnou procházku, bruslit nebo na běžky. Procházka během svátků vám zajistí lepší náladu (než dvě sklenky) a víc radosti (než televize), protože si konečně budete moci povídat s nejbližšími.
  5. Pozor na tekuté kalorie. S vánočním a silvestrovským veselím je spojený i alkohol. Je dobré vědět, že je bohatým zdrojem energie (např. 2 sklenky bílého vína energeticky odpovídají 100 g smaženého řízku). Vedle toho se s každou skleničkou odbourávají zábrany a pak sníte, na co přijdete. Pamatujte, že na pití je voda.

Vánoční svátky nemusí být synonymem přejídání a lednové vyšší hmotnosti. Přesto si je můžete opravdu užít! A kdyby se přeci jen nepovedlo, registrujte se do naší Medafit poradny na úvodní konzultaci. Věnovat se vám bude MUDr. Zlatko Marinov, který vám rád pomůže nejen shodit přebytečná kila, ale hlavně vás naučí ovládnout metabolismus, abyste svoji hmotnost neřešili každý rok znova.

Šťastné a požehnané vánoční svátky a veselý nový rok bez gramu na víc přeje

tým Medafit